Voor de juiste maat is het belangrijk de hals- en/of hoofdomvang van de hond nauwkeurig op te meten.

 • Alle halsbanden worden op maat gemaakt ook de verstelbare halsband, wij hanteren géén standaard maatvoering. Het nauwkeurig meten van de halsomvang is daarom ook belangrijk en voorkomt teleurstelling dat de halsband te klein of te groot is.
 • Gebruik een flexibel meetlint om de hals- of hoofdomvang zo nauwkeurig mogelijk op te meten. Wanneer je geen flexibel meetlint in huis hebt, gebruik dan een stukje touw om de omvang te meten en meet deze lengte na.
 • Wanneer je de halsomvang gaat opmeten hou dan rekening met een dikke vacht of huidplooien van de hond en op welk gedeelte van de hals de halsband zich zal bevinden wanneer de hond aan de lijn is. Met andere woorden: controleer altijd op met de genomen afmeting de halsband niet over het hoofd kan glijden.

De hals- of hoofdomvang die wordt aangegeven bij je bestelling is voor ons leidend voor de maat, wij houden géén rekening met extra ruimte.

Hoe meet je een :

*Halsband met (musketon)sluiting-niet verstelbaar:

 • meet de hals op het punt waar de halsband zich bevindt (paarse curve). 
 • Controleer met de genomen afmeting of de halsband niet over het hoofd kan glijden ( blauwe curve).
 • De ideale halsomvang verschilt per type hond of door jouw eigen voorkeur; bij angstige honden kan het veiliger zijn wanneer de halsband wat strakker om de hals ligt. Wij adviseren om een vinger ruimte tussen de hals en de halsband te houden.

Het belangrijkste is dat de halsband NIET kan afglijden! De afmeting die wordt vermeld bij de bestelling, is voor ons leidend voor de maat, d.w.z. er wordt géén extra ruimte door ons ingecalculeerd.
Bekijk hier de video hoe de halsomvang correct te meten: 

**Sliphalsband : 

 • meet ten eerste de omvang van de hals op het smalste gedeelte (dit is meestal het gedeelte achter de oren / groene curve). Op deze afmeting zal de stopknoop in de halsband worden verwerkt zodat bij druk op de halsband deze niet over het hoofd kan glijden.
 • ​meet de hoofdomvang (blauwe curve).  Aangezien de sliphalsband over het hoofd van de hond wordt geschoven is deze afmeting maatgevend. 

De halsomvang betreft de afmeting waar de stopknoop wordt bevestigd zodat de lus niet te strak om de hals kan worden getrokken maar de halslus ook niet over het hoofd kan glijden. Wanneer de hond afgelijnd is hangt de halsband losjes om de hals. De afmeting die wordt vermeld bij de bestelling, is voor ons leidend voor de maat, d.w.z er wordt géén extra ruimte door ons ingecalculeerd.

***ID halsband of (ID) halskettinkjes (zonder sluiting):

 • meet de hoofdomvang van de hond (blauwe curve). De ID halsband of het halskettinkje wordt over het hoofd van de hond geschoven en hangt losjes om de hals.
 • ​Kies je voor een halskettinkje mét sluiting dan is de halsomvang (paarse curve) maatgevend. De afmeting die wordt vermeld bij de bestelling, is voor ons leidend voor de maat, d.w.z er wordt géén extra ruimte door ons ingecalculeerd.

De ID halsband of het halskettinkje is niet bedoeld om de hond mee aan te lijnen. De afmeting die wordt vermeld bij de bestelling, is voor ons leidend voor de maat, d.w.z er wordt géén extra ruimte door ons ingecalculeerd.

**** Anti tekenkettinkjes van leerkoord of touw: meet de hoofdomvang (blauwe curve).

 • het anti tekenkettinkje van leerkoord of touw wordt over het hoofd van de hond geschoven. Door het schuifknoopje in het koord is het kettinkje (beperkt) te verruimen.
 • aangezien het anti-tekenkettinkje zoveel mogelijk gedragen dient te worden hangt het kettinkje los om de hals.

De afmeting die wordt vermeld bij de bestelling, is voor ons leidend voor de maat, d.w.z er wordt géén extra ruimte door ons ingecalculeerd.

Wil je graag de huidige halsband als maatvoering aanhouden, dan kun je deze op de volgende wijze meten:
-meet de halsband plat van einde van de gesp tot het gaatje waar de halsband sluit. Bij een kliksluiting meet je einde van de (klik)gesp en exclusief de palletjes die in de sluiting klikken. Houd rekening met een gevoerde halsband, d.w.z. sommige halsbanden hebben een zachte voering aan de binnenzijde zoals bij de halsband op de afbeelding. Dit heeft als gevolg dat de halsband wanneer deze plat ligt een langere lengte kan hebben dan de daadwerkelijke halsomvang. Immers wanneer de halsband rond gelegd wordt, zal de diameter (binnenzijde van de halsband) kleiner worden. Het is daarom verstandig ter controle de binnenzijde van de gesloten halsband te meten.

Ten alle tijden geldt: heb je vragen of advies nodig of twijfel je of je de juiste maat hebt gemeten? Stuur ons een berichtje, wij helpen je graag!

© 2019 - 2022 ZILTY dog | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel