De producten zullen tijdens het gebruik vies worden of onderhoud behoeven. 
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw touw- of leerproduct vind je hier tips hoe de producten te reinigen en onderhouden.


Waar de producten niet zo dol op zijn:

- scherpe tandjes van de hond; het touw of leer kan dusdanig beschadigd raken of zelfs doorgebeten dat de schade niet meer te herstellen is.

- de lijn van touw of leer over de grond laten slepen; de omwikkeling en de hardware raken hierdoor beschadigd en gaan kapot.

- de producten laten vallen op een harde ondergrond: hierdoor kunnen deukjes of zelfs een breuk in de hardware onstaan waardoor de veiligheid van de sluiting niet meer te garanderen valt;

- prikkelbosjes: door scherpe doornen aan struiken kan er een lus in het touw ontstaan of een diepe kras in het leer. Wanneer er een lusje in het touw is gekomen kun je (VOORZICHTIG) met een aansteker de vlam langs het touw houden waardoor haaltjes in het touw verdwijnen.

- een dagelijks modderbad: ook al is het touw of zijn de SBUBA halsbanden (machine) wasbaar, dit zal het uiterlijk niet ten goede komen. 

- zee (zout) water is "bijtend"; het zoute water kan de kleur van het hardware of de kleur van het touwkoord aantasten. Ga je naar het strand, spoel dan na een bezoek aan zee altijd de halsbanden en sluitingen goed af met schoon (kraan) water.


Onderhoud van de (polyester) touwproducten:

- reinigen met de hand: met mild vloeibaar schoonmaakmiddel (géén bleekmiddelen of agressieve vlekkenverwijderaar), dep de producten goed droog met een handdoek en laat het drogen in een warme ruimte echter niet op de kachel, in de volle zon of in de droger. Laat de producten niet uren weken in het water, hierdoor kan het gebeuren dat de kleuren van de omwikkeling gaan doorlopen!

-reinigen in de wasmachine op 30 graden: kies een kort wasprogramma (15 a 20 minuten), gebruik vloeibaar mild wasmiddel zonder wasverzachter. Gebruik geen wasmiddelen met bleek, dit kan schadelijk zijn voor de hardware. Wikkel de producten in een handdoek en stop deze vervolgens in een klein waszakje. Hierdoor blijven de producten goed beschermd en wordt voorkomen dat de musketonhaken het glas van de machine beschadigen. Laat vervolgens de producten drogen in een warme ruimte, echter niet in de droger, op de kachel of in de volle zon.

- KATOEN TOUW: voor het reinigen van het katoen touw adviseren wij een handwas met mild vloeibaar wasmiddel. Spoel de producten goed na met (zeepvrij) water en hang ze te drogen in een warme ruimte.

Onderhoud SCUBA halsbanden:

- de SCUBA halsbanden kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen op 30 graden met een mild (vloeibaar) wasmiddel (geen bleekmiddel). Reinig de halsbanden ook regelmatig zodat het vuil of vlekken niet in de stof kunnen trekken. Ter bescherming van de sluiting en het glas van de wasmachine adviseren wij de halsband in een handdoek te rollen en vervolgens in een klein waszakje te doen. De halsbanden drogen het snelst in de volle zon of op een warme plek.

- Wil je de halsband even opfrissen met een handwasje? Gebruik dan een vloeibaar mild wasmiddel, spoel de halsband goed na, dep de halsband droog met een handdoek en leg de halsband te drogen in de zon of op de kachel. Gebruik geen vlekverwijderaar of bleekmiddel!

- Behandel de kliksluiting regelmatig met wat (spray) olie zodat de veertjes van de kliksluiting soepel blijven. Wees wel voorzichtig dat de olie niet op de stof komt, dit geeft vlekken die er lastig uit zullen gaan.

- Door het gladde oppervlakte van de metalen sluiting kunnen er krasjes ontstaan. Poets de krassen niet weg met een (chemisch) polijstmiddel; hierdoor beschadig je de coating van de metalen sluiting en is deze niet langer beschermd tegen weersinvloeden

Onderhoud leer:
VETLEER

- verwijder (modder) vlekken met een zachte vochtige doek.

- oppervlakkige krassen op het leer wrijf je weg door met je hand over de kras te wrijven. De warmte van de hand laat de olie in het leer weer naar boven komen waardoor je de kras kan wegpoetsen.

- doordat het vetleer geïmpregneerd is met olie en wax is het niet nodig het leer extra in te vetten. Wanneer je het leer toch extra wilt verzorgen gebruik dan (met mate) een kwalitatief goede leerolie of leerbalsem.

- vetleer is zacht en soepel, leer wat op natuurlijke wijze is behandeld en niet is voorzien van een coating. Het leer is waterbestendig echter laat de lijn niet in het water slepen of de hond met een leren halsband zwemmen. Het leer zal dan te veel water absorberen en hierdoor extreem uitrekken. Is het leer nat geworden door de regen, laat de producten in een warme ruimte drogen echter niet op de kachel.

RUNDLEER

- verwijder (modder) vlekken met een vochtige schone doek. 
- rundleer is van nature wat stugger leer wat naar het gebruik soepeler zal worden. Dit leer behoeft in tegenstelling tot vetleer wel extra verzorging. Behandel het leer regelmatig met een kwalitatief goede leervet of balsem. Het is aan te raden wanneer het leer vuil is of er vlekken op zitten het leer eerst te reinigen met zadelzeep alvorens in te vetten.

Zwemmen in zee (zout )water:

- voor alle producten is van toepassing: indien de hond heeft gezwommen in de zee (zout water) adviseren we de producten én de sluitingen met schoon (kraan) water af te spoelen. Zoutwater kan de kleur doen verbleken en de hardware aantasten. 

Onderhoud Hardware - Sluitingen:

- behandel de klip- of trigger musketons (sluitingen) regelmatig met wat WD40 spray. Zeker wanneer de musketonhaken veelvuldig met (zee)water of zand in contact zijn gekomen of wat lastiger sluiten. Hierdoor blijft de binnenveer van de sluiting soepel en veerkrachtig. Zorg er wel voor dat de spray niet in contact komt met het touw of leer, dit kan vlekken veroorzaken.

- de kliksluitingen (van de SCUBA of Macramé halsbanden zijn voorzien van een speciale coating. Door gebruik van chemische reinigingsmiddelen zal de coating aangetast worden. Het gladde oppervlakte van de sluitingen is krasgevoeling, poets deze ook niet weg met een polijstmiddel, hiermee verwijder je de coating. Alleen de alumium of kunststof buckles zijn zeewater proof.
Heb je gekozen voor de goudkleur kliksluitingen, spoel de sluiting dat goed af wanneer de hond toch een duik in de zee heeft genomen. Hou er wel rekening mee dat ook in de vacht van de hond zoutresten achterblijven en dit van invloed kan zijn op het uiterlijk van de goudkleur kliksluitingen.

- messing (goud) hardware is roestvrij en zal in het gebruik wat doffer worden. Messing hardware kan tijdens het gebruik kleur afgeven op het touw of leer en zelfs op de vacht van de hond. Neem daarom de messing hardware regelmatig af met een vochtig doekje en spoel de halsband of -ketting af onder de kraan wanneer deze in contact is gekomen met zee (zout) water. Zwemt jouw hond dagelijks in zee, kies dan voor RVS (zilverkleur) hardware.

© 2019 - 2023 ZILTY dog | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Met veel verdriet heb ik plots afscheid moeten nemen van mijn lieve vader. Om dit intense verlies in alle rust te kunnen verwerken is de het even niet mogelijk een bestelling te plaatsen voor een product wat op maat en naar jouw kleurwens word gemaakt. Elke bestelling wordt met evenveel aandacht en liefde gemaakt en dat lukt mij op dit moment gewoonweg niet. Dank voor het begrip , lieve groet Manon