De producten zullen tijdens het gebruik vies worden of onderhoud behoeven. 
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw touw- of leerproduct is het belangrijk de onderhoudtips te lezen. 

Waar de producten niet zo dol op zijn:
- bijtende tandjes van de hond: verbaas je niet dat hond binnen een paar tellen het touw of leer doorknaagd;
- de (jacht) lijn over de grond laten slepen; de omwikkeling en de hardware raken hierdoor beschadigd en gaan kapot;
- de producten laten vallen op een harde ondergrond: hierdoor kunnen op den duur breuken in de hardware onstaan;
- prikkelbosjes: er kan een haal in het touw komen en diepe krassen ontstaan in het leer; 
- een dagelijks modderbad: ook al is het touw of de SBUBA halsband (machine) wasbaar zal dit het uiterlijk niet ten goede komen. 

Onderhoud van de (polyester) touwproducten:

 • reinigen met de hand: met mild vloeibaar schoonmaakmiddel (géén bleekmiddelen of agressieve vlekkenverwijderaar), dep de producten goed droog met een handdoek en laat het drogen in een warme ruimte echter niet op de kachel, in de volle zon of in de droger. Laat de producten niet uren weken in het water, hierdoor kan het gebeuren dat de kleuren van de omwikkeling gaan doorlopen!
 • reinigen in de wasmachine op 30 graden, een kort wasprogramma: gebruik vloeibaar mild wasmiddel zonder wasverzachter. Gebruik geen wasmiddelen met bleek, dit kan schadelijk zijn voor de hardware. Wikkel de producten in een handdoek en stop deze vervolgens in een klein waszakje. Hierdoor blijven de producten goed beschermd en wordt voorkomen dat de musketonhaken het glas van de machine beschadigen. Laat vervolgens de producten drogen in een warme ruimte, echter niet in de droger, op de kachel of in de volle zon.
 • KATOEN TOUW: voor het reinigen van het katoen touw adviseren wij een handwas met mild vloeibaar wasmiddel. Spoel de producten goed na met (zeepvrij) water en hang ze te drogen in een warme ruimte.

Onderhoud SCUBA halsbanden:

 • De SCUBA halsbanden kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen op 30 graden met een mild (vloeibaar) wasmiddel (geen bleekmiddel). Ter bescherming van de sluiting en het glas van de wasmachine adviseren wij de halsband in een handdoek te rollen en vervolgens in een klein waszakje te doen. De halsbanden drogen het snelst in de volle zon of op een warme plek.
 • Wil je de halsband even opfrissen met een handwasje? Gebruik dan een vloeibaar mild wasmiddel, spoel de halsband goed na, dep de halsband droog met een handdoek en leg de halsband te drogen in de zon of op de kachel. Gebruik geen vlekverwijderaar of bleekmiddel!
 • Door het gladde oppervlakte van de metalen sluiting kunnen er krasjes ontstaan. Poets de krassen niet weg met een (chemisch) polijstmiddel; hierdoor beschadig je de coating van de metalen sluiting en is deze niet langer beschermd tegen weersinvloeden

Onderhoud leerproducten:

 • Een (modder) vlek kan met een zachte vochtige doek eenvoudig worden afgenomen.
 • Oppervlakkige krassen op het leer wrijf je weg door met je hand over de kras te wrijven. De warmte van de hand laat de olie weer naar boven komen waardoor de kras verdwijnt.
 • Doordat het leer geimpregneerd is met olie en wax is het niet nodig het leer extra in te vetten
 • Het leer heeft geen coating en zal daarom water absorberen. Laat de lijn niet in het water slepen, het leer zal sompig worden en extreem uitrekken. Is het leer nat geworden door de regen, laat de lijn in een warme ruimte drogen echter niet op de kachel.
 • Is de halsband nat geworden door de regen, doe deze af en laat de halsband in een warme ruimte drogen. Doordat het leer nat is kan de kleur van het leer afgeven op de vacht van de hond,

Zwemmen in zee (zout )water:

 • voor alle producten geldt : indien de hond heeft gezwommen in de zee (zout water) adviseren we de producten én de sluitingen met lauw water af te spoelen. Zoutwater kan de kleur doen verbleken en de hardware doen aantasten. 

Hardware:

 • behandel de musketonhaken/-sluitingen (NIET de kliksluitingen) regelmatig met wat WD40 spray. Zeker wanneer de musketonhaken veelvuldig met (zee)water of zand in contact zijn gekomen of wat lastiger sluiten. Zorg er wel voor dat de spray niet in contact komt met het touw of leer, dit kan vlekken veroorzaken.
 • De kliksluitingen zijn voorzien van een speciale coating. deze mogen niet behandeld worden met chemische poetsmiddelen. Als de kliksluiting in contact is gekomen met zoutwater of zand, spoel de sluiting af met kraanwater en droog deze met een handdoek.
 • Messing (goud) hardware zal in het gebruik doffer worden. De hardware kan ook donkere vlekken achter laten in het touw of leer en zelfs op de vacht van de hond. Neem daarom de messing hardware regelmatig af met een vochtig doekje en spoel de halsband of -ketting af onder de kraan wanneer deze in contact is gekomen met zee (zout) water. Zwemt jouw hond dagelijks in zee, kies dan voor RVS (zilverkleur) hardware.

 

© 2019 - 2022 ZILTY dog | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel